Tiesitko kemian olevan näiden keksintöjen takana?

Kemianteollisuudessa keksinnöt ja innovaatiot ovat avainroolissa. Uudet innovaatiot edellyttävät korkeatasoista tiedettä, tutkimusta ja jatkuvaa tuotekehitystä. Innostaako sinua ongelmien ratkaiseminen? Entä asioiden kehittäminen? Miten olisi ura tutkijana? Meille erityisen tärkeitä kehityksen painopistealueita ovat kiertotalous, digitalisaatio, materiaalitekniikka, prosessitekniikka ja terveysteknologia. Tervetuloa hommiin!

Paljon on jo keksittykin. Tiesitkö kemian olevan mm. näiden ratkaisujen takana? 

Kemian alan innovaatioista voit lukea enemmän kemianteollisuuden innovaatiopalkinnon voittajista  ja juttusarjassa Tieteen tekijät. 

1

Lääke eturauhassyövän hoitoon

Orion Pharman yhdessä Bayerin kanssa kehittämä, uuden rakenteen omaava molekyyli darolutamidi vastaa tarpeeseen löytää uusia keinoja eturauhassyövän hoitoon. Eturauhassyöpä on maailmanlaajuisesti miesten toiseksi yleisin syöpä. Tämä lääkeaine vastaa etäpesäkkeettömän kastraatioresistentin eturauhassyövän hoitoon.
2

Ympäristöystävällinen desinfiointiaine vedenkäsittelyyn

Kemiran kehittämä permuurahaishappo (Performic Acid, PFA) on kloorivapaa ja biohajoava, mikä erottaa sen lähes kaikista muista saatavilla olevista desinfiointiaineista. Nopeasti reagoivasta PFA-tuotteesta jää jäljelle vain vettä, hiilidioksidia ja pieni määrä biohajoavaa muurahaishappoa. PFA:lla käsitellyn veden voi johtaa turvallisesti vesistöihin. PFA on kehitetty Kemiran suomalaisissa tutkimuskeskuksissa, ja yhteistyötä on tehty useiden yritysten ja korkeakoulujen kanssa.
3

Hormonikierukka valloittaa maailmaa

Mirena-hormonikierukka on yksi suomalaisen lääketeollisuuden menestyneimmistä tuotteista. Kyseinen ehkäisytuote kehitettiin noin 30 vuotta sitten Turussa Leiraksen tehtaalla. Tehdas kuuluu nykyään kansainväliseen Bayer-konserniin. Nykyään Mirena-hormonikierukoita viedään yli 130 maahan.
4

Korvaaja rehuantibiooteille kotieläintuotannossa

Forchemin ja Hankkijan mäntyöljystä jalostettu Progres®-rehuaine vastaa maailmanlaajuiseen tarpeeseen korvata rehuantibiootit kotieläintuotannossa. Samalla se edistää kotieläintuotannon kestävyyttä ja elintarvikkeiden puhtautta.
5

Keliakiatesti sormenpäästä

Keliakian diagnosointi edellyttää yleensä verikoetta sekä tarvittaessa myös tähystystä ja koepalan ottamista ohutsuolesta. Suomalainen Biohit Oy on kehittänyt pikatestin, jonka avulla keliakia voidaan todeta sormenpäästä otetusta verinäytteestä. Keksintö voi helpottaa ja nopeuttaa keliakian diagnosoimista ja säästää terveydenhuollon kustannuksia.
6

Etanolia jätteestä

St1 Oy valmistaa uuden menetelmän avulla jäteraaka-aineesta etanolia, jota käytetään liikennepolttoaineena. Tämä ratkaisu auttaa alentamaan liikenteen hiilidioksidipäästöjä ja yhteiskunnan riippuvuutta öljystä. Menetelmän sivutuotteina syntyy edelleen hyödynnettäviä tuotteita, kuten rehua, lannoitteita tai kiinteitä biopolttoaineita.
7

Ammoniumkloridia salmiakkiin

Ammoniumkloridi antaa salmiakille sen tunnistettavan suolaisen ominaismaun. Ammoniumkloridi on itse asiassa väriltään valkoista, mutta makeisissa se värjätään mustaksi lääkehiilen avulla. Suomalaisten makeistehtaiden käyttämästä ammoniumkloridista merkittävä osa tulee BASF-kemikaaliyrityksen tuotantolaitoksilta Saksasta, jossa sen valmistus aloitettiin vuonna 1917.
8

Aurinkoenergiaa ikkunaruuduista

Venla Mannisen tutkimukset tasoittavat tietä kohti uudenlaisia taipuisia ja läpinäkyviä aurinkokennoja, joiden avulla sähköä voidaan tulevaisuudessa saada vaikkapa ikkunaruuduista tai verhoista. ”Aurinko on tulevaisuuden energiamuoto, sillä öljy ja uraani loppuvat ennen pitkää maapallolta. Aurinko säteilee maahan yhdessä tunnissa yhtä paljon energiaa kuin koko ihmiskunta kuluttaa vuodessa”, tutkija Venla Manninen kertoo.
9

Haavojen hoitoa nanoselluloosalla

Marjo Yliperttula on tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt UPM:n nanoselluloosasta, eli erittäin pieniksi kuiduiksi pilkotusta puun sellukuidusta, uudenlaisen kasvatusalustan kantasolujen viljelyyn. Nanoselluloosasta valmistettu vesipohjainen hydrogeeli on täysin hygieeninen, joten se ei aiheuta tulehdusreaktioita joutuessaan kosketuksiin kudosten kanssa. Nanoselluloosa tarjoaa mahdollisuuden kehittää täysin uudenlaisia haavanhoitotuotteita, joilla voidaan hoitaa esimerkiksi palovammoja tai syöpäpotilaiden ihonsiirtokohtia.
10

Hehkuvaa ihoa luonnosta

Suomalainen Lumene käyttää ihonhoitotuotteissaan runsaasti pohjoisen luonnon raaka-aineita, esimerkiksi marjoja ja turvetta. Lumene tutkii perusteellisesti luonnosta kerättävien raaka-aineiden vaikuttavia ainesosia. Tuotekehityksessä työskentelee kemistejä, biokemistejä ja mikrobiologeja.
11

Pakastepussillinen teknologiaa

Oletko viime aikoina tunnustellut tarkemmin kädessäsi olevaa pakastepussia? Pakastevihannespusseissa käytetään nimittäin polyeteeniä, joka on kulutusta ja kosteutta kestävä monikäyttöinen materiaali. Polyeteeniä tuotetaan Borealiksen tuotantolaitoksilla Porvoon Kilpilahdessa. Yhtiö on kehittänyt 1990-luvulta lähtien omaa Borstar-teknologiaa, joka on alansa edistyksellisimpiä maailmassa.