Nimi: Sanna-Mari Vasarainen
Opinnot: prosessinhoitaja, tekniikan erikoisammattitutkinto, työn ohessa kone- ja tuotantotalous (amk)
Töissä: Vuorotyöjohtaja, Yara Suomi Oy (Siilinjärvi)

1

Mistä unelmoit nuorena ja mitä sitten päädyit tekemään?

Nuorena pidin kovasti kemian tunneista koulussa, mutten uskaltautunut lähteä lukioon opiskelemaan. Pidin kovasti myös kasveista, joten päädyin opiskelemaan puutarhataloutta. Puutarhuriksi valmistumisen jälkeen työtilanne oli heikko, joten päätin toteuttaa nuoruuden haaveeni ja lähdin opiskelemaan prosessitekniikkaa Kuopioon. Prosessitekniikka paljastuikin mielenkiintoiseksi alaksi, jossa työmahdollisuudet olivat hyvät. Työskentelin ensin prosessinhoitajana ja kokemuksen kartuttua prosessienohjaajana Yara Suomi Oy:n Siilinjärven toimipaikalla rikastamolla. Lopulta tie vei vuorotyönjohtajan tehtävään. Työn ohella opiskelin myös työteknikoksi ja samalla suoritin tekniikan erikoisammattitutkinnon. Tällä hetkellä opiskelen työn ohella kone- ja tuotantotaloutta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.
2

Minkälaisia ratkaisuja työpaikallasi kehitetään?

Yara Suomi Oy:n Siilinjärven toimipaikalla valmistetaan lannoitteita ja fosforihappoa. Lisäksi Siilinjärvellä sijaitsee fosfaattikaivos, josta louhittava malmi jatkojalostetaan lannoitteeksi. Maasta saadun fosforin lisäksi lannoitteiden pääraaka-aineet ovat typpi, jota saadaan ilmasta ja kalium, jota saadaan muinaisten merien suolasta. Kyse on luonnon peruselementtien yhdistämisestä ja ne muodostavat Yaran mineraalilannoitteen luonnolliset raaka-aineet. ”Se on kemiaa”
3

Mikä työssäsi on innostavinta?

Työntekijöiden onnistuminen työssään, monipuolisuus ja haasteiden ratkaiseminen tekevät vuorotyönjohtajan työstä mielenkiintoista. Työpäivät eivät ole koskaan samanlaisia ja se tässä alassa on parasta!

Sanna-Marin tie Yaralle

Yläkoulussa kiinnosti kemia ja maantieto
Ammattikoulu: Puutarha-ala, kesät töissä koulun puutarhoilla
Ensimmäinen työpaikka kukkakaupassa
Luin ammattikoulussa prosessitekniikkaa, kesät töissä Yaralla
Töihin rikastamolle Yaralle
Työn ohella opiskelua: työteknikoksi ja tekniikan erikoisammattitutkinto
Ensimmäisellä yrityksellä ammattikorkeakouluun lukemaan työn ohella kone- ja tuotantotaloutta
Opiskelun ja työn yhdistäminen oli rankkaa, mutta antoisaa
Uuteen työhön Yaralla: vuorotyönjohtajaksi