Hyppää sisältöön

Montisera: Sahanpurusta apua alavirtsatievaivoihin

Montisera kehittää kuusipuusta terveyttä edistävää ravintoparannetta lievittämään alavirtsatievaivoja. Kehitystyön alla on myös alkoholismia parantava lääkeaihio.

Väestön ikääntyminen tarkoittaa tiettyjen sairauksien yleistymistä. Hyvä esimerkki ovat eturauhasvaivat, joista kärsii 90 prosenttia 80-vuotiaista miehistä eri puolilla maailmaa.

Raisiolainen Montisera on kehittänyt miesten alavirtsatievaivoihin tehoavaa ravintoparannetta, joka uutetaan kuusipuusta. Raaka-aineena käytetään suomalaista kuusen runkopuuta, vaikkapa sahanpurua.

”Uute voi tehota myös tiettyihin eturauhasvaivoihin, jopa eturauhassyöpään. Kuusen ohella tutkimme myös muista puuvartisista kasveista eristettyjä uutteita ja niiden terveysvaikutuksia”, Montiseran perustajiin kuuluva Heikki Vuorikoski sanoo.

Montisera tutkii, kehittää ja kaupallistaa myös muita bioaktiivisia yhdisteitä lääke- ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Kehitettävät lääkeaihiot perustuvat suomalaisissa korkeakouluissa tehtyihin tutkimuksiin ja keksintöihin. Yrityksellä ei ole omia laboratorioita, vaan se hyödyntää työssään maailmanlaajuista kumppaniverkostoa.

Montiseran tavoitteena on lisensioida lääkeaihiot elintarvike-, rehu- ja lääkeyhtiöille jatkokehitykseen ja lopulta myyntiin.

Yritys kehittää nyt eteenpäin myös synteettistä eli laboratoriossa kehitettyä molekyyliä, joka vaikuttaa keskushermostoon. Eläinkokeilla on osoitettu, että lääkeaihiolla on alkoholismia parantava vaikutus. Se voi tehota myös huumeriippuvuuteen sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

”Lääkeaihion testaaminen on siirtymässä ensimmäisiin ihmiskokeisiin.”

Vuorikosken mukaan lääkeaihioiden kehittämisessä tarvitaan biotekniikan ja -kemian erinomaista hallintaa.

”On ymmärrettävä, miten aihioita tehdään ja miten ne toimivat. Tiimin on myös hallittava laaja-alaisesti biologiaa ja fysiologiaa, jotta ymmärrämme lääkeaihioiden vaikutukset ihmisen elintoimintoihin.”

 

Teksti: Matti Remes
Kuva: Kalle Kirjalainen