Maailmaa muuttavia opintoja

Kemianteollisuuden huippuosaajaksi voit opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuksella tai korkeakoulussa. Yli puolella kemianteollisuudessa työskentelevistä on teknillinen tai luonnontieteellinen koulutus. Joukossamme työskentelee myös talouden, markkinoinnin, kaupallisen ja yhteiskunnallisen alan osaajia. Puolella koko kemianteollisuuden henkilöstöstä on ammatillinen tutkinto. Näistä esimerkkeinä prosessitekniikan tai laboratorioalan perustutkinto.

Tulevaisuudessa tarvitsemme osaajia erityisesti kiertotalouden, biotuotteiden, materiaaliosaamisen ja kestävän kehityksen saralla. Myös tuoteteollisuus työllistää Suomessa niin lasi-, muovi-, kumi-, kenkä- ja nahkateollisuuden saralla. Olisitko sinä yksi tulevaisuuden tekijöistä? Monipuolinen alamme ratkoo niin ihmisten kuin maapallon kokoisia haasteita ja tarpeita.

Kemian alan opintopolkuja 

Kemianteollisuuteen on monia polkuja. Tie kemian alalle voi näyttää esimerkiksi tältä:

Oma polku vielä haussa? Testaa tästä, millainen opintopolku sinulle sopisi:

 

 

Missä voit opiskella kemianteollisuuden osaajaksi?

Kemianteollisuuden osaajaksi voit opiskella lukuisissa oppilaitoksissa ja koulutusohjelmissa eri puolilla Suomea. Alalle rekrytoiduista henkilöistä noin 43 prosentilla on ammatillinen koulutus, 27 prosentilla on AMK-tutkinto ja 30 prosentilla on yliopistotutkinto. Kemianteollisuudella on myös oma oppisopimusmallinsa. Koulutuksen järjestäjiin voit tutustua tarkemmin palvelussa opintopolku.fi

Ammatillinen ja lukiokoulutus

Voit opiskella kemianteollisuuden ammattilaiseksi useissa eri oppilaitoksissa ympäri Suomen. Ammatillisessa koulutuksessa voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi prosessinhoitajana, operaattorina, laboratoriotyöntekijänä tai tuotantotyöntekijänä. Miksei sinusta voisi tulla myös lasinpuhaltaja tai kumituotevalmistaja?

Jos puolestaan haaveilet urasta kemianteollisuudessa lukio-opintojen aikana, kannattaa valita lukio-opintoihinsa pitkä matematiikka ja kemia, fysiikka sekä biologia – omien kiinnostusten kohteiden mukaisesti. Asiat opit myös myöhemmin, mutta luonnontieteiden perustan hallinta jo toisen asteen opinnoista auttaa jatko-opinnoissa.

Korkeakoulutus

Voit suorittaa korkeakoulututkinnon soveltuvalta alalta joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suomessa kemianteollisuudelle relevantteja tutkintoja ovat muun muassa insinööriopinnot sekä kemian että ympäristöalan opinnot. Lukemalla kemiaa voit päätyä myös kemian aineenopettajaksi - siis kertomaan seuraaville sukupolville, miksi luonnontieteiden opiskelu kannattaa.

Korkeakouluopinnoista voit ponnistaa myös tutkijan uralle. Kansainvälisyys on taattua tällä alalla, päätätpä jäädä Suomeen tai suunnata ulkomaille jo opintojen tai työuran aikana.

Kemianteollisuuden osaajaksi on siis useita erilaisia opintopolkuja. Kurkkaa Maailmaa muuttavien töiden alta, millaisia töitä ja tarinoita meillä on jo nyt tarjolla!